Nieuws

Nederland


Deze pagina biedt u een overzicht van al het nieuws van Genzyme Nederland.
Ziekenhuisgroep Twente wint Onco Care Challenge 2017

Datum: 9 november 2017

9 november 2017 – Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) won de finale van de Onco Care Challenge 2017 met hun project om kookworkshops te organiseren voor slokdarmkankerpatiënten. Met het prijzengeld zal ZGT de workshops uitvoeren.

“Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert. Hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, kunnen heel ingewikkeld worden”, vertelt coördinerend oncologieverpleegkundige Ingrid Pasman. Daarom heeft ZGT een kookboek voor patiënten samengesteld: (Weer) genieten van lekker eten. Recepten, verhalen en tips voor en door patiënten na slokdarmkanker.

Kookboek van patiënten voor patiënten

Met het verschijnen van dit kookboek hebben (ex-)patiënten en professionals recepten en tips op papier gezet. “Tijdens een oncologisch revalidatieprogramma deelden slokdarmkankerpatiënten met elkaar talloze bruikbare tips: om in conditie te blijven, het slikken te vergemakkelijken, gewichtsverlies te voorkomen, misselijkheid tegen te gaan”, aldus chirurg-oncoloog Ewout Kouwenhoven. “Tips die zich in hun leven van alledag praktisch hebben bewezen, en die nergens staan opgetekend.”

Weer plezier in eten

Schrijfster Frederike Krommendijk ging bij patiënten, koks en diëtisten langs om verhalen en recepten te bundelen op papier: ”Veel van de patiënten hebben met vallen en opstaan weer plezier in koken en eten gekregen. Ze vonden het fijn om hun ervaringen te kunnen delen met mensen die nu hetzelfde traject ingaan.”

Kookworkshops voor patiënten

Het succes van het kookboek is voor ZGT de aanleiding om kookworkshops voor patiënten met slokdarmkanker te organiseren onder leiding van een professionele kok en een diëtiste. Dit om lotgenotencontact te bevorderen, zodat slokdarmkankerpatiënten tips en ervaringen met elkaar kunnen delen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Ook belangrijk is dat koken veel leuker en leerzamer is wanneer je het samen doet. Daarnaast zullen specialisten hierbij aanwezig zijn, zodat zij een antwoord kunnen geven op de medische vragen van de deelnemers.

Onco Care Challenge

De Onco Care Challenge is een initiatief van Sanofi. De challenge is in het leven geroepen om creatieve oplossingen op het gebied van oncologisch zorg een steuntje in de rug te geven. Met de Onco Care Challenge biedt Sanofi een podium om deze ideeën te stimuleren en uit te wisselen. Het meest innovatieve en veelbelovende project, wat zorgt voor verbetering van de oncologische zorg, wint een geldbedrag om zo de zorg rond oncologie te verbeteren.

Meer informatie

·         Oncologie en Praktijk over Services Sanofi

·         Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 1 december 2016 – Deventer Ziekenhuis wint Sanofi Onco Care Challenge 2016

·         Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 6 november 2015 – St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg wint Onco Care Challenge 2015

Last Updated: 29-10-2015
Contact

Genzyme Nederland*
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

* Genzyme Nederland is onderdeel van Genzyme Europe B.V.

Genzyme Europe B.V.
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200
Fax: +31 35 694 3214

Verstuur e-mail

Mediacontact
Mignon van der Westerlaken
Director Corporate Affairs
Genzyme Benelux
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

Algemene informatie
Kamer van Koophandel Hilversum: 32050737
BTW-nummer: NL800256888B01

Over Genzyme

Genzyme is één van ’s werelds toonaangevende biotechnologiebedrijven.

Onderzoek

De focus van Genzyme’s onderzoek ligt op medische gebieden waar nieuwe therapieën een verschil kunnen maken.

infoBox