Onderzoeksgebieden

Nederland


Sanofi Genzyme’ s onderzoek is gericht op medische gebieden waar nieuwe therapieën een grote impact kunnen hebben, met nadruk op onze primaire aandachtsgebieden; zeldzame ziekten en neuro-immunologische aandoeningen zoals multiple sclerose.

De R&D inspanningen van Genzyme omvatten een scala aan klinische behoeften. Vaak zijn onze onderzoeken gericht op zeldzame ziekten die elders weinig aandacht krijgen. Ook worden deze inspanningen geleverd in breder onderzochte medische gebieden, maar dan gericht op een specifieke niche of een nieuwe behandelingsaanpak.

Genzyme heeft met name sterke onderzoeksprogramma's in zeldzame ziekten en neuro-immunologische aandoeningen zoals multiple sclerose. We werken aan baanbrekende oplossingen voor medische problemen binnen deze therapeutische gebieden.

Bijvoorbeeld, de meeste geneesmiddelen die lysosomale stapelingsziekten (LSD's) behandelen worden toegediend via een infuus. Deze toedieningsvorm kan de uitingen van die ziekten, die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, niet behandelen omdat ze die niet kan bereiken. Onze wetenschappers onderzoeken momenteel een nieuwe behandeling voor de ziekte van Fabry, dat het potentieel heeft om het centrale zenuwstelsel wel te bereiken. Wanneer dit onderzoek slaagt, kan dit behandelmechanisme misschien ook bij andere ziekten worden gebruikt. Waardoor de behandeling van neuropathische lysosomale stapelingsziekten ingrijpend zou kunnen veranderen voor patiënten die nog geen behandelopties hebben.

Binnen neuro-immunologie, werkt Genzyme aan de “next-generation” MS behandelingen. Het doel is om behandelingen te ontwikkelen die niet alleen de progressie van de ziekte stoppen, maar ook het beschadigde immuunsysteem herstellen. Daarnaast doen we onderzoek naar een verscheidenheid aan technologieën, waaronder zogenoemde “small molecules” en antilichamen, om dit doel te bereiken.

We streven ook naar veelbelovend onderzoek buiten onze gedefinieerde aandachtsgebieden; deze potentiele behandelingen kunnen uiteindelijk mogelijk gebruikt worden door een ander deel van de Sanofi groep.

Onze belangrijkste onderzoeksgebieden zijn:

 • Genetische ziekten - zoals lysosomale stapelingsziekten, cystic fibrosis (taai slijm ziekte), myotone dystrofie, hemofilie, spinale musculaire atrofie, ziekte van Huntington; 
 • Neurologische ziekten - zoals neuropathische LSD's, ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, amyotrofische laterale sclerose, spinale musculaire atrofie; 
 • Neuro immunologie - zoals multiple sclerose, auto-immuun neurologische aandoeningen; 
 • Immuun gemedieerde ziekten - zoals lupus, reuzencel reuscelarteritis, type I diabetes, inflammatoire darmziekte; 
 • Cardiovasculaire aandoeningen - zoals ernstige dyslipidemie, familiaire hypercholesterolemie, acuut myocard infarct; 
 • Nierziekten - zoals chronische nierziekte, polycystische nierziekte, acuut nierfalen; 
 • Orthopedie - zoals artrose, kraakbeen letsel/afwijkingen.

Toepassing van innovatieve technologieën

De wetenschappers van Genzyme werken aan veel verschillende medische technologische platforms. Daardoor kan een breed scala aan zowel biologische als chemische methoden ingezet worden om de best mogelijke behandeling voor een bepaalde ziekte te vinden. De optimale uitkomst om de behoeften van de arts en de patiënt samen te laten komen kan zelfs een combinatie zijn van platforms.

In onderstaande technologische gebieden heeft Genzyme behandelingen voor de patiënt beschikbaar gemaakt:

 • Therapeutische eiwitten 
 • Therapeutische Polymeren 
 • Small molecules 
 • Biomaterialen

In gentherapie zijn al stappen gemaakt en heeft Genzyme ook veel bijgedragen. Gentherapie is een nog te ontwikkelen gebied waar Genzyme momenteel toonaangevend onderzoek en ontwikkelingsinspanningen voor uitvoert. Bij Genzyme zijn hier momenteel nog geen behandelingen uit voortgekomen.

Last Updated: 22-11-2017
Contact

Genzyme Nederland*
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

* Genzyme Nederland is onderdeel van Genzyme Europe B.V.

Genzyme Europe B.V.
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200
Fax: +31 35 694 3214

Verstuur e-mail

Mediacontact
Mignon van der Westerlaken
Director Corporate Affairs
Genzyme Benelux
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

Algemene informatie
Kamer van Koophandel Hilversum: 32050737
BTW-nummer: NL800256888B01

infoBox