Familiaire Hypercholesterolemie

Nederland


Familiaire Hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke aandoening waarbij de lever onvoldoende LDL-cholesterol uit het bloed kan halen.

Over FH

Doordat de lever onvoldoende LDL-cholesterol uit het bloed kan halen ontstaat een te hoog gehalte van dit “slechte” cholesterol in het bloed. Patiënten met deze aandoening hebben een ernstig verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is van groot belang deze patiënten vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Ziekteverloop

Hart- en vaatziekten vormen in Nederland een van de belangrijkste doodsoorzaken. Dit is voor een belangrijk deel terug te voeren op het vernauwen van de bloedvaten, ook wel bekend onder de naam atherosclerose (aderverkalking). Als cholesterol zich in de vaatwand gaat ophopen vindt er zogenaamde plaquevorming plaats. Op langere termijn kan dit leiden tot afsluiting van slagaderen zoals een hart- of een herseninfarct.

Behandeling

Om familiaire hypercholesterolemie te behandelen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen is het belangrijk dat het “slechte” cholesterolgehalte in het bloed lager wordt. De Europese richtlijn voor het gehalte LDL-cholesterol in het bloed is onder de 2.5 mmol/l. De basis van de behandeling blijft een gezonde leefstijl: een gezonde voeding met voldoende groente, fruit en vis en weinig verzadigd vet, niet roken, regelmatig bewegen en het voorkomen van overgewicht. Er zijn tevens geneesmiddelen beschikbaar die het cholesterol in het bloed kunnen verlagen zoals statines (meestal eerste keus), galzuurbindende harsen, een cholesterolabsorptieremmer, fibraten of niacines. Combinaties hiervan zijn ook mogelijk.

Genzyme heeft de galzuurbindende hars Cholestagel® ontwikkeld. Galzuurbindende harsen “zuigen” galzuur op. Galzuren worden tijdens het eten van een maaltijd naar de darmen gestuurd om te helpen bij het verteren van voedsel. Cholestagel zorgt dat het galzuur niet meer uit de darmen in het bloed kan worden opgenomen. Het galzuur verlaat, gebonden aan Cholestagel, met de ontlasting het lichaam. Minder galzuren kunnen daardoor terug naar de lever voor het verteren van een volgende maaltijd. De lever gaat nieuw galzuur maken door cholesterol af te breken en gebruikt hiervoor “slecht” cholesterol uit het bloed. Het gehalte “slecht” cholesterol in het bloed daalt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Cholestagel dient te worden ingenomen tijdens de maaltijd met voldoende vloeistof. De gebruikelijke dosis is tweemaal daags 3 tabletten of eenmaal daags 6 tabletten. Het werkzame bestanddeel is colesevelam hydrochloride. Ieder tablet bevat 625 mg colesevelam hydrochloride.

Lees voor gebruik de patiëntenbijsluiter goed door en stel uw vragen aan de behandelend arts of apotheker. Voor vragen over de vergoeding van Cholestagel belt u met de terugbetalingsregeling – 088 00 26 765.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over familiare hypercholesterolemie op:

Last Updated: 29-10-2015
Contact

Genzyme Nederland*
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

* Genzyme Nederland is onderdeel van Genzyme Europe B.V.

Genzyme Europe B.V.
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200
Fax: +31 35 694 3214

Verstuur e-mail

Mediacontact
Mignon van der Westerlaken
Director Corporate Affairs
Genzyme Benelux
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

Algemene informatie
Kamer van Koophandel Hilversum: 32050737
BTW-nummer: NL800256888B01

Zeldzame ziekten

Lees meer over de andere zeldzame ziektegebieden waar Genzyme zich op richt.

infoBox