Schildklierkanker

Nederland


Bij schildklierkanker bevindt zich een kwaadaardige tumor in de schildklier.

Over Schildklierkanker

Normaal gesproken is de veroudering en vernieuwing van schildkliercellen een constant en gereguleerd proces. Bij schildklierkanker verliest het orgaan het vermogen om de eigen groei te controleren en er ontstaan afwijkende cellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen, er groeit een tumor.

Ziekteverloop

Onbehandeld kunnen individuele kankercellen zich via het bloed of de lymfbanen van de aangedane plek in de schildklier verplaatsen en zich als uitzaaiingen (metastasen) op andere plaatsen in het lichaam nestelen en zich daar verder vermenigvuldigen.

Behandeling

De meest voorkomende soorten van schildklierkanker zijn de zogeheten gedifferentieerde schildkliercarcinomen. Deze vorm van kanker groeit langzaam en is in de meeste gevallen goed te behandelen. De primaire behandeling bestaat meestal uit het operatief verwijderen van de schildklier en wordt vrijwel altijd gevolgd door een behandeling met radioactief jood. Nadat de schildklier, die normaliter het schildklierhormoon produceert, is verwijderd zal een patiënt schildklierhormonen moeten slikken.

Aangezien de kanker in bepaalde gevallen kan terugkeren is regelmatig nazorgonderzoek (diagnostische follow-up) van belang. Diagnostische follow-up bestaat uit een bloedtest en een echo van de hals. In sommige gevallen wordt er ook een lichaamsscan gemaakt met radioactief jood.

Thyrogen®, recombinant humaan TSH, kan worden ingezet bij zowel de primaire behandeling met radioactief jood als bij de bloedtest en lichaamsscan tijdens de diagnostische follow-up van schildklierkanker bij patiënten bij wie de schildklier is verwijderd en die schildklierhormonen innemen.

Voor de volledige informatie over Thyrogen kunt u de bijsluitertekst lezen of uw arts raadplegen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over schildklierkanker op:

Thyrogen Thuis

Thyrogen Thuis is een service voor patiënten die worden behandeld met Thyrogen (rhTSH) en voor hun zorgverleners. Thyrogen Thuis is in samenwerking met Genzyme en ApotheekZorg opgezet en verzorgt de aflevering en de toediening van Thyrogen bij de patiënt thuis.

Thyrogen Thuis omvat 5 stappen. Indien de arts deze stappen doorloopt, wordt de patiënt aangemeld en de procedure in gang gezet. Binnen 3 werkdagen neemt ApotheekZorg contact op met de patiënt om een afspraak te maken voor de toediening van Thyrogen.

Joan, behandeld voor Schildklierkanker momenteel in remissie

Via onderstaande bestellijst kan de arts aanvraagformulieren, patiënten informatie en overige informatie aanvragen bij Genzyme.

Wij sturen de aangevraagde documenten dan zo spoedig mogelijk toe.

Meer informatie

Via onderstaande bestellijst kan de arts aanvraagformulieren, patiënten informatie en overige informatie aanvragen bij Genzyme.

Wij sturen de aangevraagde documenten dan zo spoedig mogelijk toe.

Last Updated: 6-11-2015
Contact

Genzyme Nederland*
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

* Genzyme Nederland is onderdeel van Genzyme Europe B.V.

Genzyme Europe B.V.
Gooimeer 10
1411 DD Naarden
Tel: +31 35 699 1200
Fax: +31 35 694 3214

Verstuur e-mail

Mediacontact
Mignon van der Westerlaken
Director Corporate Affairs
Genzyme Benelux
Tel: +31 35 699 1200

Verstuur e-mail

Algemene informatie
Kamer van Koophandel Hilversum: 32050737
BTW-nummer: NL800256888B01

Zeldzame ziekten

Lees meer over de andere zeldzame ziektegebieden waar Genzyme zich op richt.

infoBox